House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India – De.Chromeonlinegames.com

Posted on


Project: House J172
Architects: K&M Design Studio
Location: Bengaluru, Karnataka, India
Area: 4,047 sf
Photographs by: Courtesy of K&M Design Studio

House J172 by K&M Design Studio

Set in a prime location in Bengaluru, the J-172 house is a careful reconstruction of an ancestral home, to meet the growing needs of the family, without disturbing the structural integrity of the house. Modern, minimal aesthetics were the basis of design, wood became the primary choice of material as per clients brief and planning was vastly determined using concepts of Vastu (traditional Indian science of spatial design and placement).

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

Though confined within the boundaries of the existing structure, we were able to provide a playful yet functional planning. A cut-out in the ground floor slab opened up a double-heighted space which connects the family space to the first floor study. The large fenestration brings enough daylight throughout the day and also creates a garden extension to the family room. 

 An L shape concrete structure with grilled openings was added to attain 2 specific things- privacy from the neighbours as well as from guests. It also serves as a vertical green wall and adds to the charm of the entrance as well as the private garden.

 The main door is a 1350mm wide 3/4th pivot Corbusier style wooden door, reinforced with stainless steel sub-structure giving it sturdiness without weight gain.

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

The family room acts as the central hub of the house with most of the activities revolving around it. The open kitchen layout along with the custom made dining table invites casual conversations over meal preps while the informal window seats provide the great reading corner.

 All bedrooms integrate creative usage of wood to accentuate different elements. Adequate natural light and ventilation, mood lighting and uncluttered spaces make them the great space to relax and unwind.

 Large openings are confined to the north and east side to minimize heat gain. The double-heighted window towards the east side gets further shaded with the L shape green wall. The house remains lit, ventilated and cool throughout the day.

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

The elevation form is a bold wooden box intersecting with the white mass which sits in stark contrast to the lush green surroundings. Multiple layers of floating planters provide relief and a soft touch to the solid masses. The entrance pathway to the house gets adorned with Kadappa stone cladding and a garden along the passage endowed with large plants. The ever changing flora around the house gives it a dynamic look throughout the year.

-Project description and images provided by K&M Design Studio

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

Plans

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

House J172 by K&M Design Studio in Bengaluru, India

 

Tags: , , , , , , ,

– De.ChromeOnlineGames

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *